Website Tips
Home Data Recovery • Data recovery kan bijna altijd!
Google Translation
Metaaldetector Tips Banner

Data recovery kan bijna altijd!

Het overkomt iedereen: na het opstarten van de pc blijkt dat er belangrijke documenten beschadigd zijn of ontbreken. Maandenlang werk is verloren gegaan! Gelukkig kan er bij een dergelijk rampscenario in 95% van de gevallen volledige data recovery plaatsvinden, mits je snel en adequaat handelt. Nog beter: kies op tijd voor databeveiliging en voorkom dataverlies.

Je start je pc op. Op je beeldscherm verschijnen witte letters op een blauwe achtergrond: het gevreesde Blue Screen of Death met de melding van Microsoft Windows dat er iets is 'misgegaan'. Een gevoel van paniek overvalt je. Hoeveel weken geleden had je ook weer de laatste back-up gemaakt?

Misschien denk je dat dit je niet overkomt, omdat je bedrijf beschikt over gloednieuwe pc's, die je nog nooit in de steek hebben gelaten. Niets aan de hand! Tot je te maken krijgt met een stroomstoring of ongemerkt een virus binnenhaalt. Op een dag zoek je dan toch vergeefs naar dat bestand waar je al tijden aan werkt. Geen reden om vreemd op te kijken. Het overkomt namelijk iedereen.

Harddisk crash

Data Zo overkwam het in 2011 een schrijver. Op 16 januari 2013 deed de Rechtbank Utrecht uitspraak in de zaak tussen deze schrijver en een computerzaak. In het jaar 2010 had de schrijver veelvuldig gewerkt aan het vertalen van een Oud-Duitse tekst, als basis voor zijn boek. Zijn werk was al in een vergevorderd stadium, toen hij besloot dat het slim zou zijn om een back-up te laten maken. In een computerwinkel in Utrecht werd hij geadviseerd om een externe harde schijf aan te schaffen voor zijn Apple Powerbook. Deze had hij in 2004 bij dezelfde winkel gekocht.

De schrijver betaalde 74,95 voor de harde schijf en probeerde deze thuis zelf te installeren. Toen dat niet lukte keerde hij terug naar de winkel, waar hij het advies kreeg om eerst het besturingssysteem te upgraden. De schrijver besloot dat hij dit liever aan een vakman wilde overlaten. Er werd een overeenkomst getekend, waarop stond vermeld dat het van groot belang was dat de data op de Powerbook behouden zouden blijven. De upgrade werd vervolgens uitgevoerd, maar zonder eerst de belangrijkste documenten veilig te stellen op bijvoorbeeld een cd-rom of USB-stick Je raadt het al: de harde schijf crashte. Helaas voor de schrijver werd er geen professionele data recovery expert ingeschakeld en ging zijn werk voorgoed verloren.

Preventie dataverlies

Dit voorbeeld illustreert hoe belangrijk de preventie van dataverlies is. Deze schrijver had maandenlang gewerkt aan zijn boek: het verlies van deze documenten betekende voor hem een persoonlijke ramp. Dataverlies op grotere schaal heeft grotere gevolgen. Er zijn bedrijven waarvoor dataverlies echt catastrofaal is, omdat daarmee het werk van vele medewerkers verloren gaat, of er zelfs belangrijke data zoals creditcardgegevens van klanten op straat komen te liggen. Met alle gevolgen van dien: gemiste zakelijke kansen, een flinke deuk in het imago van het bedrijf, een groot aantal ontevreden klanten, enzovoorts. Hoe waardevoller je data, hoe groter de noodzaak voor een gedegen preventieplan voor dataverlies! Een gespecialiseerd data recovery bedrijf kan een perfect preventieplan voor je opstellen, ook als je budget beperkt is. Als je de continuïteit van je bedrijf wilt waarborgen dan is databeveiliging geen luxe, maar een absolute must.

Back-ups

Hamer Hoe liep het eigenlijk af met de schrijver? Hij stapte naar de rechter en eiste een schadevergoeding, maar kreeg deze slechts deels toegewezen. De schrijver vorderde 15.000 voor het opnieuw moeten schrijven van zijn boek en wilde bovendien de proceskosten vergoed zien door de computerzaak. De kantonrechter was van mening dat de computerzaak inderdaad in gebreke is gebleven, door als professional niet in te zien dat de upgrade van het besturingssysteem zou kunnen leiden tot dataverlies en na te laten de belangrijkste documenten eerst veilig te stellen. Maar ook de schrijver is volgens de rechtbank schuldig: hij had recenter en vaker een back-up van zijn werk moeten maken. Uiteindelijk hoefde de computerzaak slechts de helft van het geëiste schadebedrag op te hoesten.

Hoe terecht is deze uitspraak? Ook al maak je zeer regelmatig een back-up, de crash van een harde schijf komt altijd zeer ongelegen. Bovendien kan een back-up niet goed zijn afgerond of kan de back-upversie van een beschadigd of verloren bestand soms simpelweg niet worden teruggezet.

Geen paniek!

Wat de oorzaak van de gecrashte harde schijf ook is, hetgeen dat direct na de crash gebeurt, bepaalt of de data voorgoed verloren zijn of niet. Dataverlies kan een enorme kostenpost betekenen voor een bedrijf. Zijn de verloren bestanden waardevol? Raak niet in paniek en doe zeker geen ondoordachte dingen, zoals bijvoorbeeld diverse malen de pc aan- en uitzetten. Hierdoor kunnen kostbare data voorgoed verloren gaan, die anders nog wel hersteld zouden kunnen worden.

Data recovery kan bijna altijd

Vermoedt je dat je harde schijf kapot is? Blijf rustig en besef dat een data recovery specialist in veruit de meeste gevallen de data kan herstellen. Neem direct contact op voor een deskundig advies. Bij vrijwel elke specialist is dit vrijblijvend. Voor een optimale kans op herstel van je data is het namelijk essentieel dat je direct de juiste stappen onderneemt en dat de data recovery op een professionele manier wordt uitgevoerd. Wie de juiste keuzes maakt, heeft maar liefst 95% kans op volledige data recovery.

Bron afbeeldingen:
www.sxc.hu

16.08.2013. 12:16

Reacties

Artikel is nog niet van reacties voorzien.

Schrijf reactie

* = Verplicht veld

:

:

:


19 + 7 =

  •        ja
  • nee