Website Tips
Home html-css • Eigen Website Maken
Google Translation
Metaaldetector Tips Banner

Een eigen eenvoudige website maken van A tot Z

Stel je wilt als 'absolute beginner' een eenvoudige website maken. Eentje waarbij je zelf op simpele wijze van alles kunt wijzigen. Je wilt zelf de teksten aan kunnen passen, de Youtube filmpjes erop zetten, pagina's/knoppen bijmaken, en je foto's kunnen tonen. Je wilt ook een eigen domeinnaam en het totale beheer over de site.

Tevens wens je niet afhankelijk te zijn van een of ander bedrijf voor onderhoud en updates van je website. Je hebt ook niet de financiële middelen om een duur of iets minder duur webdesign bureau in te schakelen. Wat je ook niet hebt is kennis van php, mysql, javascript, html en css of andere programmeer of codeertalen.

Hieronder probeer ik uit te leggen wat je kunt doen zonder deze kennis en middelen. Zodat je toch helemaal zelf een eigen website op kunt zetten.

Misschien moet ik eens beginnen met de voor- en nadelen op te noemen.

Voordelen van een eigen eenvoudige website maken en beheren.
- De kosten beperk je tot een minimum. Je betaald enkel de domein en de hosting ruimte (opslag/schijfruimte voor je website bestanden). Deze site kost bijv. 1 à 2 biertjes per maand.
- Je bent niet afhankelijk van een ander. Je hebt het totale beheer en hoeft ook niemand jou logins toe te vertrouwen.
- Je leert er een hoop van en het is nog leuk om te doen ook.

De nadelen:
- Het kost tijd. Hoeveel tijd dat hangt van jou computerkennis, handigheid en inzicht af.
- Het kost moeite. uiteraard kost nieuwe vaardigheden aanleren moeite, maar het is goed te doen.
- Je staat bij een onvoorzien probleem er in eerste instantie alleen voor. Wat je dan moet bedenken is dat er een hoop fora zijn waar je vragen kunt stellen en dat je voor bepaalde zaken ook bij je hoster terecht kunt. Daarbij is er altijd Google.nl waar je een boel aan kunt vragen.


Keuzes maken voor de website

Om te beginnen met je site ga je eerst keuzes maken en de volgende vragen beantwoorden (en noteren).

-Waar gaat mijn site over en wat moet er op komen te staan?
Dit weet je vast al wel en misschien komen er later nog ideeën bij voor uitbreidingen.
Tip: Hang er geen forum aan als je nog geen of nauwelijks publiek op je site hebt. Een site zonder forum is beter als eentje met een 'dood' forum.

- Waar ga ik de hosting regelen?
Bij ispgids.com kun je eens kijken naar de goede en betaalbare mogelijkheden.
Gratis hosting moet je niet willen, dat geeft te vaak problemen en beperkingen. Daarbij zit je te kijken met de domein van die host in je url, da's geen porum.
Wat ik aanraad is: Neem er eentje met Linux - php - mysql - Directadmin panel en phpmyadmin en minstens support via email. De beschikbare ruimte zou ik minimaal 100 MB nemen (vooral plaatjes slokken veel ruimte op gem. 3-4-5 gaan er in 1 MB. Een kleine eenvoudige CMS is hooguit een paar MB in grootte). Plaatjes kun je natuurlijk ook hosten op een externe service maar als die traag wordt of plat ligt zit je met de gebakken peren. Je site blijft dan wachten op de plaatjes. Zet dus zoveel mogelijk op je eigen server. Meestal kun je met het kleinste aangeboden hosting pakket al goed vooruit.

-Hoe heet je domeinnaam?
Het beste voor Google is een domein te nemen met je belangrijkste zoekwoord(en) erin.
Een domeinnaam bestaande uit 1 woord of meerdere aan elkaar geschreven woorden werkt het beste. Richt je je op Nederlands publiek neem dan een .nl tenzij er een .com of .net vrij is met een heel erg goed hoofdzoekwoord. (waarschijnlijk niet want die zijn meestal al verkocht en in gebruik genomen).

-Google:
Uiteraard wil je in Google gevonden worden met je site. Dus kies je paginatitels zorgvuldig en zorg dat er pagina relevante zoekwoorden in voorkomen. Als hulpmiddeltje kun je een lijst opstellen met je belangrijkste zoekwoorden. Bedenk dus goed wat mensen in gaan typen als ze jou website zoeken. Links die naar jou site toelopen zijn ook erg belangrijk en is een zorg voor later.

-Welk CMS (content management systeem) ga ik gebruiken?
Kies een kleintje met een goede beoordeling (Bijvoorbeeld Snews CMS). Natuurlijk kun je ook Joomla, Drupal, Wordpress (voor blogs), Typo3 of een andere grote gebruiken maar deze kosten je gewoon meer tijd om te leren kennen. Gratis cmsen kun je bekijken op php.opensourcecms.com


Nu de acties:

 • Bestel de domeinnaam en hostingpakket. En bewaar goed alle gegevens die je door krijgt gemaild.
 • Als alles geregeld is check of er iets staat op je domein. Meestal staat er als ie werkt een standaard pagina.
 • Download en installeer Core FTP of Filezilla FTP cliënt en vul de sitemanager in met de FTP gegevens die je hebt gekregen.
 • Maak verbinding en bekijk de map (meestal genaamd "public_html" of "www"). Hier komt je site in (niet incl. de map waar je cms in zit maar de inhoud hiervan met de index.php. Typ je een domein dan gaat de server automatisch naar public_html en vindt dan index.php).
 • Download de nieuwste versie van het CMS en lees de install Faq.
 • Login bij Directadmin (jedomein.nl:2222) en bekijk aan de hand van je faq hoe je het cms moet installeren. ONDERTUSSEN WEL ALLE DATABASE EN LOGIN GEGEVENS DIE JE KRIJGT EN MAAKT GOED NOTEREN !!
 • Zit er een install.php o.i.d. bij dan gebruik je die via je browser domein.nl/install.php
 • Zitten er bij je cms alleen codes bijgevoegd voor de tabellen in je database, dan maak je een nieuwe mysql database in Directadmin en logt vervolgens in in phpmyadmin om de database te vullen.
 • Login in de site als de installatie gelukt is en verander het admin password.
 • Zoek op internet een leuke gratis template voor het betreffende cms en upload het naar de juiste directory.
 • Zet (mits optie aanwezig) deze template als default in je site admin gedeelte.

Download de plaatjes van de template die je wilt veranderen en upload en overschrijf ze. Lees het forum en de faq van het cms en begin met pagina's maken. Zit er geen editor in je cms dan kun je er eentje installeren of een losse/standalone gebruiken en de html code daaruit halen en in je cms plakken. Spaw-editor of CKE-editor zijn goed te gebruiken hiervoor.


Waar je later naar kunt gaan kijken is:

 • Extra modules voor je cms installeren.
 • Backlinks regelen.
 • robots.txt aanpassen
 • .htaccess aanpassen
 • Google Webmastertools
 • Een hitcounter gebruiken.
 • Email forwarden via Directadmin
 • Back-ups maken (vooral mysql). Zit er veel werk in de website sla dan ook de mappen en bestanden lokaal op.
 • Zoekmachine optimalisatie (SEO).
 • Je site optimaliseren voor snelheid.
 • Html en css leren zodat het makkelijker wordt je template aan te passen.


Met een beetje fantasie, boeren verstand en tijd moet dit allemaal wel lukken en heb je als 'absolute beginner' in een paar dagen je eigen eenvoudige website opgezet. Dit is dan helemaal je eigen site en niet eentje van Wordpress.com, Facebook of Weebly.
Suc6Reageer (0) 30.01.2011. 23:40