Website Tips
Home Karpervissen • Welke karper cradle kopen
Google Translation
Metaaldetector Tips Banner

Welke karper cradle kopen?

Waar moet volgens mij een goede karper cradle aan voldoen?

Karper Cradle Ten eerste moet hij stevig genoeg zijn om een klapperende wereldrecord karper te kunnen dragen. Je weet niet altijd wat je kan gaan vangen dus meer dan 50 kilo erin zou moeten kunnen. Stevig gebouwd, voldoende sterk nylon doek met goed gestikte naden en de pootjes goed te locken en mogen niet spontaan inschuiven.

De pootjes moeten verstelbaar zijn. Dit om de cradle recht te zetten op een hellende oever. Er is niets zo vervelend als een onthaakmat waar de vis vanaf schuift of naar 1 kant schuift. Dit gebeurt nogal eens met 'gewone' onthaakmatten. Dus een cradle met verstelbare poten is wat dat betreft een uitkomst.

De buizen moeten natuurlijk goed afgeschermd zijn door zacht doek.

De pootjes mogen niet in de blub zakken dus ze moeten net zoals je stretcher voorzien zijn van voldoende grote 'moddervoeten'.

Dan moet de cradle minimaal aan 1 kant onderin een stuk met mazen hebben waardoor het water meteen weg kan lopen. Heb je dit niet dan komt er een laag water in te staan wat zorgt voor een waterballet wanneer de vis besluit te klapperen. Een natte lens op je camera kan het gevolg zijn. Vaak zijn de mazen voorzien van een rubber laagje zodat het de vis niet kan beschadigen. Da's een prima oplossing.

Voldoende groot. Een te korte cradle kan de staart beschadigen. Dus vooral de lengte moet voldoende zijn.

Diep genoeg met genoeg rand zodat de vis er niet uit kan jumpen.

Klein en licht genoeg voor het vervoer.

Persoonlijk vind ik een nylon flap over de cradle niet nodig. Ja, hooguit tegen de zon. Ik laat een vis nooit onbeheerd liggen dus een flap heb ik dan ook niet nodig. Liever laat ik hem in het schepnet in het water hangen of in een bewaarzak maar ik ga nooit rommelen met fototoestel en statief ofzo terwijl er een vis onbeheerd op de onthaakmat ligt. Dus dan heb je ook geen flap nodig over je cradle. Wel moet je dan spullen zoals bewaarzak, unster en weegzak naast je onthaakmat hebben liggen.

Als laatste een matje om met je knieƫn op te kunnen zitten met fotograferen is handig maar uiteraard geen noodzaak.

Owja... in Duitsland (voor als je daar wilt Googelen) noemt men een cradle een abhakmatte. Heeft verder niets met afhakken van dingen te maken. Dan weet je dat...Edit:

Moet je wel een cradle gebruiken??

Ik heb zo eens wat cradles geprobeerd en veel soorten zijn te hard (Evenals de matten met piepschuim EPS-bolletjes). Sommige zoals de Faith cradles hebben vering en zijn een uitzondering hierop.

Een zware vis op zijn hangbuik draaien als hij klappert is slecht voor zijn ingewanden. Laat je hem liggen dan knalt hij met zijn kop op het doek van de cradle en dat geeft vaak nauwelijks mee. Een vis kan uit zijn kieuwen gaan bloeden als hij hard met zijn kop tegen het doek slaat. Het beste vind ik nog een dik luchtbed met daarop een schuimrubber gevoerd onthaakmatje. Op een luchtbed (niet te hard opblazen) kan hij klappen wat ie wil. Hij kan zich op lucht niet afzetten, dus butst niet weg, en de demping op zijn kop is ook prima.
Reageer (0) 15.12.2017. 23:31