Website Tips
Home Overige Tips • pc backuppen
Google Translation
Metaaldetector Tips Banner

Pc-backuppen

Ooit kom je pc's tegen waarvan de harde schijf zo vergaan is van de virussen en spyware dat er geen antivirusprogramma meer tegenop kan. Veel mensen zeggen dan die maken we wel even schoon en dan kunt u weer lekker verder. Vergeet 't maar !!! Bij ieder antispy progje wat je extra installeert krijg je dan weer nieuwe backdoors, wormen en weet ik wat voor zooi te zien. Wat echt helpt is de HD leeg vegen dus (volledig langzaam) formatteren. Vaak zijn er geen backups gemaakt van zo'n installatie. En als je niet eens meer in het besturingssysteem kunt komen of zaken besmet zijn die je nog nodig had heb je pech gehad.

Om nu hier alle backupprogramma's te gaan uitleggen voert wat ver, maar backuppen van de belangrijkste zaken op je pc kan ook zonder volledige images of whatever te maken via Acronis of Macrium.

Ten eerste wat is belangrijk en wat wil je zeker terug hebben bij de volgende installatie? Ik kom dan maar op een paar dingen en dat zijn:

  • De volledige inhoud van je mailprogramma (contactpersonen en mails).
  • Je lange lijst met favorieten en eventueel add-ons in je browser.
  • Eventueel sitebeheer van je FTP programma.
  • Je foto's, video's en andere bestanden bijvoorbeeld je .doc MS Word bestandjes.
  • Je .kmz plaatsen/prikkertjes uit Google Earth. (Rechtsklik op 'mijn plaatsen' en opslaan als .kmz).

Ik kan er nog drivers, programma's en weet ik veel wat nog allemaal bijzetten maar die zijn altijd weer terug te downloaden of m.b.v. een cd te installeren dus niet zo heel belangrijk.

Wat ik nu adviseer is als mailprogramma Thunderbird te gebruiken en als browser Firefox.
Verder de bestanden/foto's die je hebt gewoon zo nu en dan volledig te kopiŰren en op een externe usb harde schijf te plakken. De totale inhoud van je browser en mailprogrammaatje kun je met behulp van het programma MozBackup exporteren en ook naar je externe schijf verplaatsen. Op de nieuwe verse OS installatie restore je de hele zaak weer terug en iedereen is weer blij en tevreden.

Wat nog handig is om erbij te hebben op je backupschijf is een screenshot van je bureaublad, tenminste als je hierop veel gebruik maakt van shortcuts. En anders een screenshot van je "programma's" lijst.

Heb je een windows installatie die er al 3 jaar op staat dan zou ik het volgens bovenstaande doen. Heb je straks een nieuwe installatie die goed schoon is regel dan een image van je volledige C-schijf die je later ineens terug kunt zetten.

Oja, schakel als je klaar bent met backuppen de externe schijf uit en als je pc zwaar besmet wordt laat hem dan ook uit tot je een schone installatie hebt. Dan weet je ook zeker dat je backup clean zal zijn.

Als laatste: backup je servicepack('s) en virusscanner en laat bij een nieuwe OS installatie de netwerk kabel eruit totdat je bovenstaande hebt ge´nstalleerd.
Reageer (0) 11.01.2010. 00:23