Website Tips
Home Seo Tips • Nofollow op externe links
Google Translation
Metaaldetector Tips Banner

Rel="nofollow" wat kun je ermee?

Een tijdje terug had ik een site die voor een bepaald zoekwoord maar niet hoger wilde scoren als plaats 8 in Google. Soms stond hij op 9 of 10 maar meestal op 8. Daar stond hij toen meer dan een half jaar. Van alles eraan gedaan en veranderd maar ik kreeg 't niet voor elkaar om hem hoger te krijgen. Totdat ik eens naar de links ging kijken op de indexpagina. Daar stonden er wel een stuk of 80 die allemaal naar andere websites verwezen. Da's natuurlijk handig voor je bezoekers maar niet zo handig voor je site. Aangezien er niemand teruglinkte vanuit die sites heb ik ze toen allemaal van een nofollow-tag voorzien. Gevolg was dat 2 Weken later de site op plekkie 2 in Google stond, en daar staat hij nu nog.

Sindsdien zet ik op alle externe links die niet links- of rechtsom terug linken een rel="nofollow". Bij linkruil ga je natuurlijk je linkpartner geen oor aan naaien door een dofollow linkje te ontvangen en zelf met een nofollow linkje terug te verwijzen. Dat mag duidelijk zijn.

Google zelf zegt dat de nofollow op links speciaal is om haar te vertellen dat het een betaalde link is, zodat je binnen hun voorwaarden (TOS) kunt blijven en toch zonder gevolgen naar zo'n betaalde kunt linken. Maar dat je er een hoop linkjuice/paginawaarde door kunt behouden wordt niet vermeld. Later zag ik dat Wikipedia die nofollow tag ook veelvuldig gebruikt op externe links, en waarschijnlijk niet voor niets.

Wat ik erbij moet zeggen is dat de sites waarnaar je linkt natuurlijk ook veranderen en zonder dat je het weet geredirect kunnen worden naar 'slechte' sites wat ook funest kan zijn voor je eigen site.

Daarnaast moet ik nog vermelden dat toen dit speelde pagerank een stuk belangrijker was en pageranklekkage waarschijnlijk een groter probleem was als nu. Maar waarom niet het zekere voor het onzekere genomen...




Reageer (0) 11.08.2010. 20:12