Menu Close Menu

Opa's Wijsheden

Sausje voor whatever

3 theelepels Calve Mayonaise
3 theelepels Skyr Naturel
1 theelepel Curry
2 theelepels Baresa Tomato Sauce
1/3 theelepel Sambal


Kijk goed op internet voordat je een Leica of Lumix camera koopt

Een compactcamera van Leica of van Panasonic Lumix heeft meestal een zeer hoge kwaliteit wat betreft de foto scherpte (mits je de AF niet gebruikt). Een Leica lens is nu eenmaal heel goed. Maar de lens, of eigenlijk de body, heeft wel een probleem. En of het aan vuil ligt wat indirect de draden van de zoommotor doet doorbranden of dat het iets anders is. Maakt me niet echt uit, de melding "system error (zoom)" is geen pretje. Mijn Lumix LX7 deed iig. niets meer. Deze system error (zoom) komt me iets te vaak voor op internet om nog ooit voor zo'n camera te durven kiezen. Helaas... Het is trouwens niet echt dat ze iets met die meldingen gedaan hebben want de nieuwere compact camera's hebben er nog steeds last van. En niet alleen Lumix, ook Leica D-lux 4, 5, 6, 109 (van €1000,-) en god weet welke nog meer...zelf googeloeren.


Koortsverlagende pillen

Dieren krijgen koorts als ze een virus oplopen. Die paar graden hoger kost enorm veel energie. Voor ons maakt dat niet uit. Wij hebben supermarkten en ijskasten. Voor een dier kan in de winter het extra verbranden van energie grote problemen geven, en tóch doet de natuur dit. Koorts is er dus niet om ons te pesten maar om korte mette te maken met een virus. Ten eerste werkt je immuunsysteem efficiënter op een hogere temperatuur en ten tweede houd het virus niet van de hogere temperatuur. Paracetamol kan de koorts op miraculeuze wijze laten verdwijnen maar dan kan je griepje wel eens langer duren dan nodig.


Vismolens vergelijken

Vismolen fabrikanten, daar heb ik iets op aan te merken. De vraag is waarom niet samenwerken en duidelijkheid verschaffen voor de klant? Ik noem maar iets, een 4000 serie molen is vaak kleiner als een 450 serie. Heel raar... Gebruik gewoon deze nummers: 2500, 3500, 4000, 4500, 5000, 5500 etc. Als iedereen dat doet dan weten we waar het over gaat.

Waarom de treksterkte opgeven als het over lijncapaciteit van de spoel gaat? Slaat werkelijk nergens op. Je geeft de lijndikte in mm. En liefst geef je altijd dezelfde lijndikte. Als je onderstaande 2 molens vergelijkt.
260 meter 0,35 mm
360 meter 0,25 mm

Welke spoel is dan de grootste?
260 meter 0,35 mm is net iets meer capaciteit als de onderste.
Ze doen allemaal maar wat en dus kan je molens niet goed vergelijken voordat je een aankoop doet.