Menu Close Menu

Bitcoin Full Node draaien op Windows 10

Als je Googeloert op "Bitcoin Full node" dan kom je op een pagina van bitcoin.org die zo lang is dat de meeste meteen gillend om zullen draaien om die bitcoin full node zo snel mogelijk te vergeten.

Die pagina "Running A Full Node" genaamd is de uitgebreide uitleg voor een full node. Je hebt die niet nodig. Wat je wilt is gewoon de download pagina. Dus https://bitcoin.org/en/download Vervolgens wil je op een knop rammen en de Bitcoin Core (.exe) downloaden voor je Windows 10 machientje. Dus geen paniek, het is allemaal veel minder spannend als je denkt.

Mits jou desktop of laptop alle dagen wel wat uurtjes aan staat is een Bitcoin full node draaien zeker de moeite.

Het kost niet zoveel resources als je de prune optie gebruikt. Maar je kan ook, zoals ik heb gedaan, er een schijfje van 1TB aan opofferen en de volledige ledger downloaden. Het volgende merk heb ik in de usb geprikt: "WD Elements Portable 1TB (USB 3.0)".

Bitcoin full node connecties

Voor jou full node download je de Bitcoin core en installeerd het met of zonder de "prune" functie aangevinkt. Met "prune" dan heb je iets van 5-6-7 GB ruimte nodig. Hij checkt de hele ledger en slaat er maar een klein deel van op. Zonder "prune" krijg je 350+ GB op je schijf. Zulke seeders moeten er ook zijn anders kan niemand de volledige ledger leechen.

Vervolgens is de installer lekker onduidelijk over waar hij het zaakje op gaat slaan dus je kan denk ik het beste zelf een map maken of de bitcoin map in "AppData/Roaming/" (wat een verborgen map is) gebruiken.

In het bestand bitcoin.conf kan je andere waardes invullen. Zie je geen bitcoin.conf dan kan je die zelf maken en in de root zetten. (voor wie geen idee heeft... root betekend hoogste map in de hyrarchie, dus de eerste de beste map die je opent en waar alle andere zooi in zit).

Mijne ziet er zo uit:
maxconnections=21
prune=0
min=1
minimizetotray=1
[main]
[test]
[signet]
[regtest]

(En de rest van die pagina is comments)

Bitcoin core controle
Bitcoin node opstarten


Poort open

Wat je verder nog moet doen is de poort 8333 naar je pc of laptop open zetten. Hier heb je een voorbeeld hoe dat in een Fritzbox router werkt. Volgens mij moet dit met iedere andere router gemakkelijker zijn als met een Fritzbox.

Tijdens het synchroniseren kan je alvast een wallet creƫren. Een lege. Hoeft niet maar kan... Zolang als je er niet mee kan lezen en schrijven zou ik geen of heel weinig BTC in die wallet doen. Mij lijkt een hardware wallet of zelfs Electrum veiliger als een applicatie die je net voor het eerst geinstalleerd hebt en waar je nog niks van weet hoe 't allemaal werkt. De hele ledger binnen trekken duurde bij mij 13 uur ofzo, dus dat valt genoeg mee.

In het menu onder "scherm" >> "peers" krijg je het node venster en kan je de connecties zien.
Daar heb je ook een tab "informatie" die het aantal in en uitgaande connecties toont.
Onder instellingen >> opties >> algemeen staat nog start bitcoin core bij het inloggen op je Windows bak.
En onder scherm >> minimaliseer naar het systeemvak iplv naar de taakbalk.
Hij trekt iets van 300MB geheugen maar met 2x8GB aan RAM merk ik er helemaal niks van.

Een bitcoin node 24/7 draaien daarvoor is een Raspberry pi natuurlijk meer geschikt omdat die minder stroom trekt. Nadeel is, die dingen kosten geld in aanschaf en zijn traag. Ander nadeel is dat de installatie moeilijker is vooral als je vanuit Windows met SSH, xming en putty gaat klooien. Umbrel is voor Raspberry een goede oplossing maar je bent dan wel afhankelijk van een derde partij. Dat moet je maar willen...
De download waar ik op deze pagina naar verwijs is gewoon Bitcoin Core van bitcoin.org vertrouwder en veiliger als dat kan je 't niet krijgen.

Je kan verschillende redenen bedenken om een full node te draaien. (ook al is hij niet full).
1. Je steunt het netwerk en maakt het meer decentraal
2. Je hebt inspraak in de bitcoin updates
3. Je hoeft op niemand te vertrouwen als je een wallet erop gebruikt
4. Meer privacy tijdens jou transacties als je een wallet erop gebruikt
5. Als je wilt dat Bitcoin groeit draai dan een full node

Owja...
Netherlands staat nu 5e https://bitnodes.io/nodes/?q=Netherlands

bitcoin full node
Synchronisatie met Bitcoin Netwerkbitcoin full node peers
Nodevenster Peers