Menu Close Menu

Prijsinflatie in de Supermarkten

Ik dacht laten we eens alle opgespaarde bonnetjes van een paar supermarkten online gooien om te kijken wat de inflatie op mijn voedsel nu werkelijk doet. Meten is weten. En je kan het maar beter zelf bijhouden iplv. vertrouwen op cijfers van het CBS of andere club waarvan je geen idee hebt hoe ze tot stand zijn gekomen.

Als je over de producten hovert krijg je een indruk van de prijsstijging of daling. Na een prijsstijging staat het totale gestegen percentage erachter, dus altijd gezien vanaf de bovenste prijs. Niet alles staat erop want de hoeveelheid, merk, kwaliteit moet natuurlijk over lange tijd gelijk blijven anders valt het niet te vergelijken.

13 dec 2021 ben ik begonnen met bonnetjes bewaren, niet altijd even consequent uiteraard. Het zijn een aantal producten die duurder worden maar niet allemaal. Op moment van schrijven is een blik kattenvoer niets veranderd (3 maanden op €0,59), een komkommer blijft ook nog steeds €0,89 bij d'n Aldi. Ook kijk ik niet naar aanbiedingen. Dus wie aanbiedingen uit de folders volgt kan een stuk goedkoper uit zijn.

Wat heftig aan inflatie onderhevig is zijn de smeerkaas (+25%), kalkoenfilet (+20%) en ook scharreleieren (+15%). Daarnaast, ondanks dat we de grootste exporteur van tomaten ter wereld zijn (sterven dus van de tomaten) betaal je op moment van schrijven even 25% meer voor de trostomaten. (edit: dat was vanwege het seizoen).

Vroeger werd er verteld dat inflatie prijsstijging betekent. Wat inflatie eigenlijk is is geldontwaarding, voornamelijk door het bijdrukken van geld. Hoe meer je ervan maakt hoe minder het waard wordt met het gevolg hogere prijzen. Daarnaast zijn het natuurlijk de energieprijzen die hogere voedselprijzen mogelijk maken. Een kas warm stoken kost energie. Haringen vangen kost diesel.

kassa bonnen
Heb ze écht gespaard...gewoon omdat 't kan...(daarnaast ook prijzen op de foto gezet)

Laatste datum bonnetje(s) : 12 apr 2024

Aldi - Supermarkt, 50 producten

Lidl - Supermarkt, 50 producten

Tanken

Handig.... kaart van alle tankstations in de buurt

Brandstofprijzen Nederland
Brandstofprijzen LPG Belgie (Eurosuper E10 = Euro 95), (Superplus E5 = Super 98).