Menu Close Menu

Himiway Cruiser 250 watt Review

Date: 8-09-2023

Google Images : Himiway Cruiser

Ik ga hier als een van de weinige een objectieve review neerzetten over de Himiway Cruiser (de heren versie). Het merendeel van de reviews van deze fiets is gemaakt nadat ze gratis een fiets gekregen hebben. Ik heb 'm zelf betaald dus ik mag hem helemaal (waar nodig) afzeiken. En waar nodig ga ik dat ook zeker doen.

Op moment van schrijven heb ik 160 km erop staan.

Als eerste krijg je van mij een beetje een waarschuwing over de veiligheid. Persoonlijk vind ik een gashendel (wat verboden is in NL) veel veiliger als de ondersteuning van deze Himiway. Dit gaat wel over als ik eraan gewend ben maar mensen die hem net gekocht hebben doen er toch goed aan de trekkracht meteen behoorlijk wat terug te schroeven. Als je in stand 5 rijdt, vervolgens remt en vergeet de min-knop in te drukken dan zit je nog steeds in stand 5 als je weer optrekt. Wanneer je dan 99% hebt in stand 5 dan schiet hij uit de startblokken. Daar zou ik dus vooral in het begin en in een drukke stad niet mee gaan rijden.

Voorlopig staat de mijne zo ingesteld:
Stand 0 - 0%
Stand 1 - 20%
Stand 2 - 28%
Stand 3 - 38%
Stand 4 - 48%
Stand 5 - 58%


Je kan er 0 tot 9 standen van maken maar dan ben je nog meer aan het knoppen drukken onder het rijden. De kans is groot dat ik over een tijdje 0-3 ondersteuningsstanden in ga stellen.
De maximum snelheid van m'n Himiway Cruiser heb ik wel wat hoger gezet. Heb trouwens het idee dat hij 1,5 km/u teveel aangeeft. Maar dat kon ook aan m'n telefoon of gps hebben gelegen.

2x de plus en min inhouden voor bovenstaande aan te passen (P6).
Voor max. snelheid 1x plus en min inhouden en daarna 1x min en "i" inhouden (P5).

De reactiesnelheid van de trapondersteuning is ongeveer een seconde. Er zit dus iets vertraging in. Hier kan je natuurlijk iets van vinden maar ik denk niet dat het een groot probleem is. De trappers hoeven maar hooguit een kwart rond om de ondersteuning te activeren. Ow, en de stap van 3 naar 4 lijkt veel groter te zijn als van 2 naar 3. Niet echt belangrijk maar je merkt het wel.

Misschien is voor-en nadelen noemen weer handiger...

De voordelen van de Himiway Cruiser.

- Ik ben 189 met extra lange benen en de fiets is groot genoeg. 195 zou ook nog net kunnen denk ik.
- De Himiway Cruiser is heel stabiel en wat dat betreft enorm veilig.
- De banden noemen ze 26 inch maar deze zijn opgepompt aan de buitenkant 73cm, dat is bijna 29 inch. Je ziet het niet op die plaatjes en video's maar de wielen zijn groot en de hele fiets is ook fors.
- De verende vork is fijn en staat bij mij op de 1 na soepelste stand.
- Dit is een meevaller...Er zijn mensen door de zadelpen gezakt maar ik ben best zwaar, heb hem er een eind uit staan en ik heb geen schrik dat hij gaat breken dus dat is volgens mij stevig genoeg. Kan natuurlijk afhangen wat je ermee doet. Ik zit niet vaak offroad.
- Het frame van de Himiway Cruiser is zeer stevig.
- Bagagerek kan makkelijk 2 volle fietstassen hebben.
- Hij trekt meer dan hard genoeg (80 Newton meter torque)
- De Himiway Cruiser heeft een remlicht wat knippert als je de rem in knijpt, da's mooi.
- De koplamp schijnt voldoende. Sommige zeggen te smal maar volgens mij is de lichtbundel breed genoeg en fel genoeg.
- De trappers zijn lekker stroef, je schiet er niet gemakkelijk vanaf. Zijn denk ik van giet-aluminium dus geen nylon ofzo.
- Ik denk dat de kunststof spatborden een voordeel zijn, Die roesten en rammelen niet.
- Alle boutjes van de Himiway Cruiser die ik tegenkwam waren van rvs. Da's mooi.
- Prima remmen met voldoende remkracht, ze piepen wel een beetje.
- Standaard is stevig, heeft een goede veer en zit ver naar achter onder de fiets. Met verplaatsen van de fiets komt de crank er nooit tegenaan, da's mooi, ook met wielen poetsen bijvoorbeeld.

De nadelen van de Himiway Cruiser.

- De bel is waardeloos, bleef binnen een uur al hangen enzo, heb de binnenkant gezien en de tranen schieten ervan in je broek. Maar gelukkig is een bel op Ali €0,47. Dus ach...
- De handvaten zijn te glad. Nu kun je zeggen, gast je hebt gewoon kleffe zweetpoten. Ja dat kan zijn, maar ik blijf erbij dat ze mooi en ergonomisch verantwoord maar veel te glad zijn. Oplossing... 4cm ringetjes knippen van een smalle binnenband.
- De handvaten draaien als je er moeite voor doet. Ze zitten dus niet echt los maar ze kunnen wel draaien. Normaal wordt dit verhinderd door metalen ringen aan een handgreep maar die zitten er niet aan.
- Veel meer als 15 per uur ga je zonder ondersteuning met het kleinste verzet niet halen. Althans niet als je nog 30 km naar huis moet. Het is dus een zwaar ding als de batterij op is.
- Ik heb mensen horen roepen dat het zadel lekker zacht is. Kan zijn maar niet voor mijn aantrekkelijke derrière. Heb er meteen een zadel met zadelvering op gezet.
- Jammer is dat de accessoires bij Himiway belachelijk duur zijn.
- Geen bevestiging voor een bidonhouder. Kun je ook met plastic klemmen doen.
- Mensen zien hem als fatbike (reputatie probleem) maar 't is gewoon een grote ouwe mensen fiets met dikke banden.
- De ketting past precies tussen het tandwiel en de kettingbeschermer in. Als hij eraf ligt kan hij daartussen goed vast komen te zitten.
- Laatste nadeel...'t Valt niet mee om die grijns van je gezicht te krijgen als je op een Himiway Cruiser rijdt. Het lijkt of je op een crossmotor zit.

Nog wat weetjes over de Himiway Cruiser.

- Wel even goed om te weten is dat je alle bouten en schroeven die erop zitten naloopt wanneer je de fiets monteert. (Ook de schroef aan de achterzijde van het standaard).
- Als je veel fietspaden gebruikt kunnen de standaard Kenda banden (0,4 tot 2,1 bar) naar 2 bar, scheelt ook weer met de range.
- Gelukkig heb ik 2 batterijen dus dat is dan 65 x 2 = 130 km in standje 5. Hij geeft niet alleen de accu aan maar ook continu de hoeveelheid stroom wat er gebruikt wordt, dit zijn balkjes die contstant meer en minder aangeven. Die 65-70 km range op stand 5 is met de meeste tijd 2 balkjes. Dat is zeg maar licht/gemiddeld meetrappen. Zonder wind op een goed pad en 2 bar in de banden.
- De Himiway Cruiser is bedoeld voor de lange ritten en niet voor in de stad. Je bent trouwens gek als je deze fiets voor een boodschapje naar de supermarkt gebruikt want dan is hij zo gejat.
- Bij optrekken en bergop zie je dat hij veel stroom pakt. Dus hoe minder van dat hoe verder je komt met je batterij.
- Mocht je een zadelpen willen kopen. Misschien een verende ofzo. Hij is echt 30,4 mm zoals overal beweerd wordt. Zelf gemeten...
- De gashendel gaat tot 6 km/u ofzo. Is zeker wel handig om op te trekken vooral offroad.
- De banden zijn niet te vergelijken met brommerbanden. Beste is een liner erin te proppen om lekkage door doorns etc te voorkomen.
- Himiway Cruiser remblokken zijn de "Tektro Aries disc brake pads E10.11", dan weten we dat ook weer bij 't kopen van nieuwe.

De vraag is natuurlijk, blijft de ondersteuning werken, blijven de accu en controller werken, knallen de spaken eruit etc. Ik heb een vermoeden dat het wel goed zit maar we zullen het gaan zien de komende tijd.

Wordt zeker vervolgt...als ik tijd heb. En meer km op de klok.

EDIT: Hij staat nu ongeveer op 880 km...

Date: 12-10-2023

- Die Kenda banden slijten als een gek. Ga er maar vanuit dat je binnen 3000 km, waarschijnlijk eerder, een nieuwe achterband nodig hebt. Persoonlijk heb ik er na 500 km een nieuwe achterband op gelegd. (Fincci Fatbike Banden 26 x 4,0 inch / Amazon.nl). De Fincci band is erg groot en lijkt in eerste instantie te ruim maar hij past toch net. Kosten €43,-. Hij is een beetje stiller als Kenda. De 2 Kenda banden gebruik ik voorlopig als voorband. Onderweg een lekke voorband krijgen is lang niet zo erg als een lekke achterband. De band zelf eraf halen was heel simpel. Ik had er stalen brommer bandenlichters bij gehaald maar dat lukt net zo goed met plastic fiets bandenlichters, dus dat scheelt weer gewicht meenemen.

- De extra/2e batterij bij aanschaf van een nieuwe Himiway Cruiser is nu €500,- en was €350,-. Da's jammer voor nieuwe kopers. Een losse batterij is nog steeds €650,-
- Ik krijg lichtelijk zwarte handen van de binnenband die ik op de handvaten heb gedaan. Maar whatever, ze zijn lekker stroef.
- Hij fietst nog steeds heel fijn...

Even zien; wat nog meer...?

Opladen van Himiway Cruiser batterij

In de gebruiksaanwijzing staat dat je de batterij gewoon meteen vol kan laden als je een keer gefietst hebt. Ik weet 't niet. Misschien hebben ze gelijk maar misschien willen ze dat de batterij eerder het loodje legt zodat je een nieuwe komt kopen. Ik zou zeggen dat een li-ion batterij het liefste 80-90% opgeladen wil zijn (zoals een Tesla) en dat je beter de batterij 2/3e leeg kan rijden voordat je hem weer oplaad. Wat ik wel weet is dat je het beste de stekker uit het stopcontact of uit de lader kan trekken voordat je de kleine stekker in of uit de batterij doet. Doe je dit niet dan kan hij een vonkje geven en vaak zo'n vonkje wil zeggen slijtage. Dat wil je dus voorkomen. Langzamer laden is volgens mij ook beter voor de levensduur. Dus ik neem meestal de 2 ampere lader en niet mijn nieuwe 3ah lader.

- Hij heeft een keer een halve dag in de stromende regen gestaan en geen probleem daarmee gehad.
- Heb er een Parkside banden compressor bij voor een eventuele lekke band. Dat werkt goed en een dunne 2000mah accu is meer dan genoeg voor een paar 26" fat tires. (1kg incl. accu).
- Alles is verder nog prima in orde en zit nog stevig vast. Geen schade of gedoe gehad. Alleen 1 ding....er zit niet veel ketting bescherming op maar ik heb zelf meestal een zwarte broek en heb er niet tussen gezeten dus 't maakt mij niet uit.

Parkside compressor

Range heb ik nog eens getest en bij mij kwam het op minstens 70km voor 1 batterij, dus 140 voor 2, (harde banden, weinig wind, vlak, goede paden, meetrappen, buitengebied, weinig optrekken, stand 5 op 65% ingesteld, max speed 29 kmh). Stand 5 is even heel wat anders als de eco-stand die veel e-bike verkopers aanhouden wanneer ze de range aanprijzen. Actieradius killer is natuurlijk wel speed en optrekken. Dus harder rijden en veel optrekken kost je kilometers. Ik vind het zat meevallen, 70km in de hoge stand.

Wat niet klopt is de verdeling van de blokjes. De display heeft 5 blokjes en 't eerste blokje vertegenwoordigd meer dan 1/3e van de accu. M.a.w. met 1 accu na 35km omdraaien, TERUG fietsen, en niet denken ik heb pas 1 blokje opgemaakt. Je kan die voltages instellen maar heb ik niet echt zin in.

Power levels staan nu zo:
Stand 0 - 0% (gelukkig niet nodig gehad)
Stand 1 - 20% (traag)
Stand 2 - 29% (brandgangetje en modderpaadje)
Stand 3 - 39% (optrekken stoplichten)
Stand 4 - 49% (rustig rijden)
Stand 5 - 65% (gewoon gas erop)
Max speed 29 (geeft 1,5km teveel aan)
Meestal stand 5 van de derailleur, (da's snel en licht trappen).

Wat kan ik tot nu toe aanraden?
- Een stevig slot
- Een fiets alarm met veel herrie
- Een paar fietstassen
- Een elektrische pomp en plakspullen
- Een andere achterband
- een ander zadel met vering erin
- Ringsteeksleutel 18 voor 't achterwiel (18 is een vreemde maat)
- Setje langere inbussleutels
- Een spiegeltje aan de linkerkant
- Stroevere handvaten

EDIT: Hij staat nu ongeveer op 980 km...

Date: 30-10-2023

Nog altijd geen enkele spijt van m'n aankoop...fijn fietske...

Toch maar de voltages instellen... Heb van een Duitser de nummers afgekeken. Je kan dus de batterij zo in stellen en dan zouden de voltage blokjes in verhouding moeten staan. Als je de batterij leeg trekt gaat dat niet langs een rechte lijn maar via een curve. Als het goed is kan ik nu op 13-14 km per blokje rekenen.

2x de plus en min inhouden voor P6
Vol 1 = 45
Vol 2 = 46,9
Vol 3 = 48,9
Vol 4 = 50,1
Vol 5 = 52

Default staat 't op 41 - 44,5 - 46,5 - 47,5 - 49.

tot de volgende...toedeloe

EDIT: Hij staat nu op 1684 km.

Date: 15-12-2023

Deze week stond hij een keer een paar uur is de stromende regen. Eigenlijk voor het eerst. Ik stap erop en hij deed niets meer. Display geen beeld. Ben naar huis gefietst in z'n 1, onderweg natuurlijk steeds de aan knop proberen. Na 2 km stond ik voor een spoorweg en ben afgestapt om een regenbroek aan te trekken. Ik stond dus geheel stil, (misschien maakte dat nog iets uit). In ieder geval hij sprong weer aan. De ondersteuning werkte gelukkig weer volledig want ik moest nog 8 km ofzo. Die avond de fiets droog gezet. Volgende dag werkte alles tot ik een stoeprandje af botste. Toen sloeg de display weer uit. Kon hem wel gewoon weer aanzetten en meteen verder rijden. Dit is dus niet goed. Volgens mij zit er ergens vocht in. Heb nu het knoppen kastje open gemaakt maar die zag er droog uit dus misschien is er nog iets met het display of met de stekkertjes.

Verder heb ik een goedkope elektrische oplaadbare toeter die het prima doet.
De: "TWOC Fiets Elektronische Hoorn Volume Aanpassing 4 Soorten Klassieke Cingtones Oplaadbaar 100dB Niet Harde Road Mountain Bike".

tot de volgende...toedeloe

EDIT: Hij staat nu op +/- 1900 km.

Date: 18-02-2024

Niet veel gefietst op de Himiway Cruiser met al die regen, er staat nu bijna 1900 km op.

Het probleem zat niet in de display maar in de batterij. Op een gegeven moment bleef hij nul volt geven. Dus garantie. Moet zeggen de support van Himiway reageert binnen 24 uur op mail. Redelijk vlot op en neer gemaild... Ik had niet veel zin om die batterij op te sturen en zij gelukkig ook niet dus ze hebben wat onderdelen gestuurd zodat ik hem zelf kon maken. Het was wel duidelijk dat het een zekering of de BMS was. Het bleek een slecht contact makende zekering van 40 amp te zijn. Ze vroegen wel bezorgkosten. Is natuurlijk belachelijk als je garantie hebt maar misschien is dat normaal voor een Amerikaans bedrijf. Het open schroeven van de accu is verder goed te doen. Hij doet het weer. En ik ben er weer happy mee...

De ketting, standaard, derailleur en de rest voelt nog als nieuw. De remmen ga ik vervangen want er zitten andere blokjes in en die schaven de hele tijd. Daarbij blijf je steeds de rem strakker stellen. Zal eens kijken naar die dubbele oliedruk/kabelremmen op Ali.

Ben inmiddels zo gewend aan de Himiway Cruiser dat hij eigenlijk niet meer van stand 5 af komt, trekkracht op 75% en 31 kmh. Sssst, niet verder vertellen! Fijn fietske, en verder is alles nog heel en in good order.

Ow...Nog een ding... Beste is maar gewoon de remmen laten piepen. Als je zachte pads koopt die niet piepen dan zijn die veel te snel weg. Zo snel dat hij onderweg een heel eind slechter kan gaan remmen. Dat wil je niet hebben. Dus gewoon keiharde remblokken op de Himiway Cruiser gebruiken zou ik zeggen. Heb een "ZOOM XTECH HB100 Hydraulische schijfremmen voor en achter zwart rood rem voor MTB fietsremset" bij Ali besteld...ben benieuwd.

tot de volgende...byebye