Menu Close Menu

Himiway Cruiser 250 watt Review

Google Images : Himiway Cruiser

Ik ga hier als een van de weinige een objectieve review neerzetten over de Himiway Cruiser (de heren versie). Het merendeel van de reviews van deze fiets is gemaakt nadat ze gratis een fiets gekregen hebben. Ik heb 'm zelf betaald dus ik mag hem helemaal (waar nodig) afzeiken. En waar nodig ga ik dat ook zeker doen.

Op moment van schrijven heb ik 160 km erop staan.

Als eerste krijg je van mij een beetje een waarschuwing over de veiligheid. Persoonlijk vind ik een gashendel (wat verboden is in NL) veel veiliger als de ondersteuning van deze Himiway. Dit gaat wel over als ik eraan gewend ben maar mensen die hem net gekocht hebben doen er toch goed aan de trekkracht meteen behoorlijk wat terug te schroeven. Als je in stand 5 rijdt, vervolgens remt en vergeet de min-knop in te drukken dan zit je nog steeds in stand 5 als je weer optrekt. Wanneer je dan 99% hebt in stand 5 dan schiet hij uit de startblokken. Daar zou ik dus vooral in het begin en in een drukke stad niet mee gaan rijden.

Voorlopig staat de mijne zo ingesteld:
Stand 0 - 0%
Stand 1 - 20%
Stand 2 - 28%
Stand 3 - 38%
Stand 4 - 48%
Stand 5 - 58%


Je kan er 0 tot 9 standen van maken maar dan ben je nog meer aan het knoppen drukken onder het rijden. De kans is groot dat ik over een tijdje 0-3 ondersteuningsstanden in ga stellen.
De maximum snelheid heb ik wel wat hoger gezet. Heb trouwens het idee dat hij 1,5 km/u te weinig aangeeft. Maar dat kon ook aan m'n telefoon of gps hebben gelegen.

2x de plus en min inhouden voor bovenstaande aan te passen (P6).
Voor max. snelheid 1x plus en min inhouden en daarna 1x min en "i" inhouden (P5).

De reactiesnelheid van de trapondersteuning is ongeveer een seconde. Er zit dus iets vertraging in. Hier kan je natuurlijk iets van vinden maar ik denk niet dat het een groot probleem is. De trappers hoeven maar hooguit een kwart rond om de ondersteuning te activeren. Ow, en de stap van 3 naar 4 lijkt veel groter te zijn als van 2 naar 3. Niet echt belangrijk maar je merkt het wel.

Misschien is voor-en nadelen noemen weer handiger...

De voordelen van de Himiway Cruiser.

- Ik ben 189 met extra lange benen en de fiets is groot genoeg. 195 zou ook nog net kunnen denk ik.
- De fiets is heel stabiel en wat dat betreft enorm veilig.
- De banden noemen ze 26 inch maar deze zijn opgepompt aan de buitenkant 73cm, dat is bijna 29 inch. Je ziet het niet op die plaatjes en video's maar de wielen zijn groot en de hele fiets is ook fors.
- De verende vork is fijn en staat bij mij op de 1 na laagste stand.
- Dit is een meevaller...Er zijn mensen door de zadelpen gezakt maar ik ben best zwaar, heb hem er een eind uit staan en ik heb geen schrik dat hij gaat breken dus dat is volgens mij stevig genoeg. Kan natuurlijk afhangen wat je ermee doet. Ik zit niet vaak offroad.
- Het frame is zeer stevig
- Hij trekt meer dan hard genoeg (80 Newton meter torque)
- Hij heeft een remlicht wat knippert als je de rem in knijpt, da's mooi.
- De koplamp schijnt voldoende. Sommige zeggen te smal maar volgens mij is de lichtbundel breed genoeg en fel genoeg.
- De trappers zijn lekker stroef, je schiet er niet gemakkelijk vanaf. Zijn denk ik van giet-aluminium dus geen nylon ofzo.
- Ik denk dat de kunststof spatborden een voordeel zijn, Die roesten en rammelen niet.
- Alle boutjes die ik tegenkwam waren van rvs. Da's mooi.
- Prima remmen met voldoende remkracht, ze piepen wel een beetje.

De nadelen van de Himiway Cruiser.

- De bel is waardeloos, bleef binnen een uur al hangen enzo, heb de binnenkant gezien en de tranen schieten ervan in je broek. Maar gelukkig is een bel op Ali €0,47. Dus ach...
- De handvaten zijn te glad. Nu kun je zeggen, gast je hebt gewoon kleffe zweetpoten. Ja dat kan zijn, maar ik blijf erbij dat ze mooi en ergonomisch verantwoord maar veel te glad zijn. Oplossing... 4cm ringetjes knippen van een smalle binnenband.
- De handvaten draaien als je er moeite voor doet. Ze zitten dus niet echt los maar ze kunnen wel draaien. Normaal wordt dit verhinderd door metalen ringen aan een handgreep maar die zitten er niet aan.
- Veel meer als 15 per uur ga je zonder ondersteuning met het kleinste verzet niet halen. Althans niet als je nog 30 km naar huis moet. Het is dus een zwaar ding als de batterij op is.
- Ik heb mensen horen roepen dat het zadel lekker zacht is. Kan zijn maar niet voor mijn aantrekkelijke derrière. Heb er meteen een zadel met zadelvering op gezet.
- Jammer is dat de accessoires bij Himiway belachelijk duur zijn.
- Geen bevestiging voor een bidonhouder. Kun je ook met plastic klemmen doen.
- Laatste nadeel...'t Valt niet mee om die grijns van je gezicht te krijgen als je op een Himiway Cruiser rijdt. Het lijkt of je op een crossmotor zit.

Nog wat weetjes over de Himiway Cruiser.

- Wel even goed om te weten is dat je alle bouten en schroeven die erop zitten naloopt wanneer je de fiets monteert. (Ook de schroef aan de achterzijde van het standaard).
- Als je veel fietspaden gebruikt kunnen de standaard Kenda banden (0,4 tot 2,1 bar) naar 2 bar, scheelt ook weer met de range.
- Gelukkig heb ik 2 batterijen dus dat is dan 65 x 2 = 130 km in standje 5. Hij geeft niet alleen de accu aan maar ook continu de hoeveelheid stroom wat er gebruikt wordt, dit zijn balkjes die contstant meer en minder aangeven. Die 65-70 km range op stand 5 is met de meeste tijd 2 balkjes. Dat is zeg maar licht/gemiddeld meetrappen. Zonder wind op een goed pad en 2 bar in de banden.
- De Himiway Cruiser is bedoeld voor de lange ritten en niet voor in de stad. Je bent trouwens gek als je deze fiets voor een boodschapje naar de supermarkt gebruikt want dan is hij zo gejat.
- Bij optrekken en bergop zie je dat hij veel stroom pakt. Dus hoe minder van dat hoe verder je komt met je batterij.
- Mocht je een zadelpen willen kopen. Misschien een verende ofzo. Hij is echt 30,4 mm zoals overal beweerd wordt. Zelf gemeten...
- De gashendel gaat tot 6 km/u ofzo. Is zeker wel handig als je in de blubber offroad staat maar niet echt nodig op verharde wegen.

De vraag is natuurlijk, blijft de ondersteuning werken, blijven de accu en controller werken, knallen de spaken eruit etc. Ik heb een vermoeden dat het wel goed zit maar we zullen het gaan zien de komende tijd.

Wordt zeker vervolgt...als ik tijd heb. En meer km op de klok.